Artro Clinic Gärdet - en del av
Plantar fasciit
Är ett smärttillstånd under hälen som uppstår vid bindvävsplattans fäste på hälbenet
Symtom
Smärta under hälen är ett vanligt symtom. Den kan uppkomma utan någon förklaring. Ofta blir smärtan värre vid ökande belastning. Typiskt vid hälsporre är att det gör mest ont vid första stegen efter vila. Det brukar bli lite bättre när foten värms upp.
Orsaken till besvären är inte helt känd. Det finns en teori att det beror på någon form av vävnadsåldrande.
Diagnosen ställs genom symtombeskrivning samt undersökning.
Utredning med röntgen är inte vägledande.
På röntgen ser man ibland en bensporre under hälen. Bensporre är dock inget obligatoriskt fynd och inte alltid korrelerar till symtomen. Ofta kan man se det på röntgen utan att man någonsin har haft någon smärta där.
Man kan även ha plantar fasciit utan att det syns någon benpålagring på röntgen. Detta beror på att plantar fasciit är ett tillstånd som utgår från mjukdelar och inte från benet. Fyndet av en benpålagring på röntgen är således inte obligatoriskt vid diagnostiken.
Plantarfasciit läker oftast ut av sig självt. Man måste således inte genomgå någon behandling för att bli av med besvären. De försvinner av
sig självt. Ibland kan det dock ta lång tid. Kirurgi anses vara väldigt kontroversiell eftersom den ger svårförutsägbart resultat. Vi opererar därför inte hälsporre.
Det finns många icke-kirurgiska behandlingar mot hälsporre men ingen är så bra att besvären säkert går bort efter genomförd behandling. Vanligen börjar man med ett hälinlägg för att minska trycket mot hälkudden. Inläggen kan man köpa i en valfri skoaffär. Det bekostar man på egen hand.
Man kan prova antiinflammatorisk medicinering vid behov.
Man kan också göra töjningsövningar för hälsena och stretching av stortån.
Cortisonspruta brukar inte ge önskad lindring.
De allra flesta hälsporrar läker ut inom 6-12 månader. Några få är svårbehandlade och gör ont längre. Tejpbehandling är värt att pröva på dessa fall. Tejpen fästs direkt mot huden och ger stabilitet. Den glider dock sakta och måste tejpas om ganska ofta. Efter 4 veckor tål huden inte tejpen längre och behandlingen får avslutas. Det är svårt att tejpa sig själv. Man kan få hjälp med remiss till sjukgymnast.
Många blir så bra efter tejpning att de kan återuppta motion även om besvären inte helt försvinner.
Även kroniska besvär läker så småningom ut även om det kan ta lång tid, ibland flera år.
Har du en bokad operationstid hos oss. Då kan du läsa mer här om förberedelse och vad som händer efter din operation.