Plantar fibromatos (Vikingasjuka)

Plantar fibromatos

Plantar fibromatos, eller Ledderhose-sjukdom är en godartad bindvävstumör som utgår från plantar fascia (bindvävnad i fotsulan).

Bindvävnad finns på flera ställen i kroppen och ungefär 40 % av dem som har knölar i fötterna kan även få det i händerna. I händerna kallas det för Dupuytren sjukdom (kontarktur). Åkomman leder till att bindväven och huden förändras och hårdnar. Orsaken är delvis okänd men oftast finns det en ärftlig komponent. Åkomman är vanligare hos män i norra Europa och Amerika, vilket sammanfaller med de platser dit vikingarna reste, varför sjukdomen även har benämningen Vikingasjukan.

Plantar fibromatos kan ses hos både barn och vuxna.

Symtom

En eller flera knölar i varierande storlek som ligger typiskt i mitten av den inre delen av fotsulsbågen. Knölar utgår från bindvävnaden men ibland kan de involvera fotens hud eller djupa strukturer, vilket är dock ovanligt. Ofta har man inga besvär av knölar. De upptäckas ibland när man masserar fötterna eller smörjer dem med kräm. Ibland kan dock knölar bli symtomatiska och orsaka obehag eller smärta i fotsulan som kan ha samband med belastning. I händerna kan fingrar bli nedböjda mot handflatan och man får svårigheter med att sträcka ut dem fullt. Detta problem drabbar dock inte fötter.

Diagnostik

Plantar fibromatos är en så kallad klinisk diagnos, som baseras på i första hand klinisk undersökning och sjukdomshistoria.

Man kan även undersöka händer för att se om det samtidigt finns tecken på Dupuytren sjukdom.

Behandling

Förändringarna bör inte behandlas förrän de ger besvär.

I händerna används det ibland enzym eller operation med målsättning att göra de krokiga fingrarna rakare. Eftersom detta problem inte drabbar fötter har man en annan inställning vid behandling av plantar fibromatos.

Den allmänna inställningen är att undvika operation så länge det är möjligt. Det beror på att sjukdomen inte går att bota och risken för återfall är väldigt-väldigt stor. Dessutom kan trauma i fotens bindväv, dit även en operation räknas in, leda till att knölar i foten kan sprida sig och uppstå på fler ställen där de inte fanns tidigare.

Det finns även andra möjliga komplikationer förknippade med kirurgin så som smärtsam ärrbildning i fotsulan, hudnekros (vävnadsdöd) och svårigheter att använda skor efter operation.

Istället rekommenderas det skoanpassning, användning av sulor med bra dämpning samt mjuka, avlastande inlägg.

Sjukdomen i sig är ofarlig. Den föranleder inte några restriktioner vad gäller fysisk aktivitet, motion och idrott.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.