Artro Clinic Gärdet - en del av
Hammartå betyder krokig tå. Felställningen kan involvera alla tre leder som finns i tån. Lederna kan vara rörliga eller stela. Vanligast engageras enbart den andra tån.
Det finns många olika orsaker till uppkomsten av hammartår. Muskelobalans i foten bidrar liksom nervpåverkan (exempelvis vid diabetes) och en del ledsjukdomar som reumatism. Även missbildningar och olyckor kan bidra. Ärftlighet spelar också en viktig roll.
Den böjda tån orsakar skav i skor med förhårdnader och ibland sår både på tåspetsen och på tåns ovansida. Ibland får man även ont och hudförhårdnad i fotsulan, under basen av tån.
Den krokiga tån kan även lägga sig ovan eller under intilliggande tån.
Diagnosen ställs genom undersökning
Man bör pröva rymliga skor med mjukt ovanläder som inte skaver på tårna. Liktorns-plåster kan minska besvären. Avlastande ringar och mjuka skydd mellan tårna kan också prövas. Mjuka inlägg och främre pelott, en förhöjning bakom främre fotvalvet, kan räta ut tån (om den är flexibel) som också kan vara till stor hjälp. Vid stela deformiteter är det svårt att lindra symtomen i önskad grad med ovanstående åtgärder. Då kan en operation komma i fråga.
Det finns ingen bestämd tidpunkt när det är dags för operation, det varierar från fall till fall. Det är inte graden av felställning av tån som avgör om och när man ska opereras utan graden av besvär, framförallt smärtan. Operationen görs som ett dagkirurgiskt ingrepp, oftast i lokalbedövning.
Det finns några operationsmetoder som alla strävar efter att räta ut tån, minska tryckpunkter och fördela belastning. En vanlig metod är att göra en steloperation i den krokiga leden. För att steloperationen ska läka fixeras tån med ett metallstift i 4-5 veckor. Stiftet sticker ut och fixerar tån under läkningstiden. Under denna tid kan man inte ha vanliga skor. Stiftet dras ut vid återbesök på mottagningen efter 4-5 veckor. Ibland ligger den krokiga tån ur led i tåbasleden. Då måste man förlänga sträcksenan till tån och ibland även frigöra runt ledhuvudet i fotsulan för att lösa sammanväxningar där för att tån ska komma på plats i leden och inte kröka sig igen.
Man får räkna med att tån blir något kortare efter operation.
Smärta
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, ibland längre. Man kan börja med smärtlindrande redan innan effekten av bedövningen försvinner. Det är viktigt med högläge av foten då detta minskar svullnad och smärta. Med högläge avses samma höjd som hjärtats höjd. Det är viktigast de första dagarna efter operationen för att undvika blödning men även efteråt för att minska svullnad. Mindre svullnad innebär mindre värk, bättre läkning och mindre risk för komplikationer.
Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apoteket. Du bestämmer själv när det är dags att minska/sluta med värktabletter och kan göra det när smärta så tillåter.
Förband
Operationsförbandet kan sitta på tills stygnen tas bort. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet blir blodigt, mycket smutsigt eller vått kan du kontakta din vårdcentral eller oss för omläggning.
Belasta/Skor
Du får oftast belasta fullt på foten redan från första dagen. Eftersom foten inte får plats i dina vanliga skor får du använda en särskild sko, som du får med dig vid operationstillfället. Kryckor behövs oftast inte men får användas vid behov. Du bestämmer i så fall själv när det är dags att sluta med dem.
Foten kan vara så svullen att det inte går att använda vanliga skor under c:a 2 månader.
Så fort stiftet har tagits bort och foten svällt av kan man börja med egna skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början.
Hygien
Håll förbandet torrt och rent, skydda det med plast vid dusch. Man kan antingen använda vanliga plastpåsar som man tejpar runt benet eller köpa duschskydd på apoteket. En
antihalkmatta i duschen är bra för att minska halkrisken. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.
Stygn
Brukar tas av en distriktssköterska efter ca 3 veckor, vänligen kontakta din närmaste vårdcentral för att boka tid för detta.
Svullnad
Alla opererade fötter svullnar länge. Svullnad kan kvarstå i flera månader och tån blir ibland inte helt smal igen.
Fortsätt med högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen). Stödstrumpa kan rekommenderas för att motverka svullnad.
Sjukskrivning
Sjukskrivningstiden varierar mellan 2 och 6 veckor beroende på vilket slags arbete man har
Stift
Stiftet har ett litet skydd längst ut för att du inte ska göra dig illa, lossnar skyddet kan man tejpa eller linda stiftet. Glider stiftet ut eller om det uppstår en infektionsmisstanke, vänligen kontakta ortopedmottagningen.
Sjukgymnastik
Behövs som regel inte när man stelopererar en tåled vid hammartå
Eventuella komplikationer
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och endast ibland antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt.
Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer.
Blodpropp är ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.
Har du en bokad operationstid hos oss. Då kan du läsa mer här om förberedelse och vad som händer efter din operation.