Hallux Valgus (sned stortå)

Inledning

Hallux valgus betyder sned stortå som pekar utåt. Man får en allt mer framträdande knöl vid stortån och framfoten blir bredare.

Orsak

Orsaken är inte helt klarlagd men forskning visar att hallux valgus är mer förekommande hos kvinnor än hos män samt att risken för att drabbas ökar med åldern. Man löper även större risk att drabbas om man har en nära släkting med hallux valgus. Spridning mellan en fot och båda fötterna tycks vara jämn. Smala skor spelar sannolikt mindre roll. Det är värt att nämna att ifall skorna hade en avgörande roll i förekomsten av hallux valgus så borde man nästan alltid få besvär på båda fötterna eftersom man har likadana skor på båda fötterna.

Symtom

Knölen vid stortåbasen kan ibland vara helt asymtomatisk men ofta får man besvär i skor med ont då skorna skaver och trycker över knutan. Ibland blir stortån så sned att den lägger sig omlott med närliggande tå eller tränger undan småtårna. Till och från kan knölen bli inflammerad och röd och ge mer besvär.

Diagnostik

Diagnosen kan oftast ställas vid undersökning. Man kan även beställa röntgen som säkerställer diagnosen.

Behandling utan operation

Man bör prova bredare och mjuka skor för att försöka lindra symtomen.

Behandling med operation

Det finns ingen bestämd tidpunkt när det är dags för operation, det varierar från fall till fall. Det är inte graden av snedställning av stortån som avgör om och när man ska opereras utan graden av besvär, framförallt smärtan.

Operationen görs som ett dagkirurgiskt ingrepp antingen i narkos eller i lokalbedövning. Det finns ett flertal operationsmetoder som alla strävar efter att få en smalare fot och rakare stortå.

Vanligtvis brukar man såga av benet ovanför ledhuvudet (knutan) och flytta ledhuvudet en bit mot andra tån. I detta nya (smalare) läge får benet läka fast. För att hålla det på plats under läkningstiden fixeras ledhuvudet med en skruv. Skruven behöver inte tas bort. Postoperativt lindas foten med stort, mjukt bandage.

Denna operationsmetod som anses vara vanligast, ger stor stabilitet vilket innebär att man får belasta foten fullt från början. Man behöver inte använda kryckor.

Efter operation

Smärta

Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar, ibland längre. Man kan börja med smärtlindrande redan innan effekten av bedövningen försvinner. Det är viktigt med högläge av foten då detta minskar svullnad och smärta. Med högläge avses samma höjd som hjärtats höjd. Det är viktigast de första dagarna efter operationen för att undvika blödning men även efteråt för att minska svullnad. Mindre svullnad innebär mindre värk, bättre läkning och mindre risk för komplikationer.

Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apoteket. Du bestämmer själv när det är dags att minska/sluta med värktabletter och kan göra det när smärta så tillåter.

Förband

Operationsförbandet kan sitta på tills stygnen tas bort. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet blir blodigt, mycket smutsigt eller vått kan du kontakta din vårdcentral eller oss för omläggning.

Belasta/Skor

Du får oftast belasta fullt på foten redan från första dagen. Eftersom foten inte får plats i dina vanliga skor får du använda en särskild sko, som du får med dig vid operationstillfället. Kryckor behövs oftast inte men får användas vid behov. Du bestämmer i så fall själv när det är dags att sluta med dem.

Foten kan vara så svullen att det inte går att använda vanliga skor under c:a 1-2 månader.

Så fort foten svällt av kan man börja med egna skor, vanligtvis är en mjuk gymnastiksko bäst i början.

Hygien

Håll förbandet torrt och rent, skydda det med plast vid dusch. Man kan antingen använda vanliga plastpåsar som man tejpar runt benet eller köpa duschskydd på apoteket. En

antihalkmatta i duschen är bra för att minska halkrisken. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.

Stygn

Brukar tas av en distriktssköterska efter ca 3 veckor, vänligen kontakta din närmaste vårdcentral för att boka tid för detta.

Sjukgymnastik

Rekommenderas. Träningen kan påbörjas efter stygnborttagning, cirka 3 veckor postoperativt.

Svullnad

Alla opererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Fortsätt med högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen). Stödstrumpa kan rekommenderas för att motverka svullnad.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs ca 1–2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 6 veckors sjukskrivning.

Kontroller efter operation

Görs inte rutinmässigt. Kan bokas vid behov.

Eventuella komplikationer

Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och endast ibland antibiotika. Djup infektion är mycket ovanligt.

Mindre nervpåverkan med känselbortfall i operationsområdet förekommer.

Stortån kan bli några mm kortare efter operation.

Blodpropp är mycket ovanligt och motverkas med rörelseträning och högläge.

Risken för återfall är ca 5%.

Patientinformation fotoperation

Har du en bokad operationstid hos oss. Då kan du läsa mer här om förberedelse och vad som händer efter din operation.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.