Artro Clinic Gärdet - en del av
Titthålskirurgi innebär att man genom små snitt för in optik och instrument i exempelvis en led eller senskida.
Operationen gör det möjligt för kirurgen att se inuti din led med en kamera. Med hjälp av en tunn fiberoptisk kamera (artroskop) kan man förstora och överföra bilder från exempelvis en fotled till en videoskärm.
Denna metod är miniinvasiv och minimerar problem som ibland uppstår vid stora snitt, såsom infektion och smärta. Man kan nästan alltid gå hem samma dag eftersom denna kirurgi är skonsam. Patienterna kan börja rehabiliteras tidigare och återgå till aktiviteter snabbare.
Listan över olika tillstånd som kan behandlas med denna teknik utvecklas ständigt. Här nedan kommer några exempel:
Inklämning i fotleden: som orsakas av broskutväxter med förbening (osteofyter). Dessa begränsar rörlighet i leden och förorsakar inklämning av ledslemhinna som blir inflammerad och gör ont. Med hjälp av artroskopi kan man ta bort inflammerad vävnad och benpålagringar. Smärta brukar därefter försvinna eller minska.
Synovit: Slemhinnan i fotleden kan bliinflammerad efter exempelvis en skada eller överanvändning. Detta orsakar smärta och svullnad. Inflammatorisk artrit (rheumatoid artrit) och artros kan också orsaka synovit. Fotledsskopi kan användas för att kirurgiskt avlägsna inflammerad vävnad som inte svarar på icke-kirurgisk behandling.
Broskskada: uppkommer oftast vid olika skador som exempelvis stukningar och frakturer. Vanliga symtom är värk i leden och svullnad. Kirurgi består ofta av att skrapa bort det skadade brosket och göra små hål i benet för att stimulera läkning av nytt brosk.
Arthrofibros: Ärrvävnad kan bildas i fotleden. Detta kan leda till en smärtsam och stel led som kallas artrofrofros. Fotledsartroskopi kan användas för att identifiera ärrvävnaden och ta bort den
Infektion: Infektion i en led kan inte behandlas med antibiotika enbart. Det kräver ofta en akut operation för att spola leden.
Detta kan göras med hjälp av titthålsoperation.
Olika problem med senor: Här används titthålskirurgi för diagnostik och olika typer av behandlingar.
Förband
Operationsförbandet kan sitta på tills stygnen tas bort. Om det blöder igenom när du är nyopererad, förstärk förbandet med ytterligare kompresser och elastisk linda. Om förbandet blir blodigt, mycket smutsigt eller vått kan du kontakta din vårdcentral eller oss för omläggning.
Stygn
Brukar tas av en distriktssköterska efter ca 2-3 veckor, vänligen kontakta din närmaste vårdcentral för att boka tid för detta.
Belasta och skor
Oftast får man gå på foten och belasta direkt. Kryckor behövs oftast inte men får användas vid behov.
Efter vissa operationer får man inte belasta på sin fot under 6 veckor. Du blir i så fall informerad om detta.
Sjukgymnastik
Behövs inte alltid. Din läkare kommer informera dig om vad som gäller efter din operation. Träning kan påbörjas efter stygnborttagning, cirka 2-3 veckor postoperativt.
Smärta
Lokalbedövningen du får vid operationen verkar i 6-8 timmar. Man kan börja med smärtlindrande redan innan effekten av bedövningen försvinner. Det är viktigt med högläge av foten då detta minskar svullnad och smärta. Med högläge avses samma höjd som hjärtats höjd. Det är viktigast de första dagarna efter operationen för att undvika blödning men även efteråt för att minska svullnad. Mindre svullnad innebär mindre värk, bättre läkning och mindre risk för komplikationer.
Behovet av smärtlindring varierar, oftast behövs smärtlindring några dagar men en del har ont längre tid. Recept på värktabletter skrivs ut vid operationen och kan hämtas på apoteket. Du bestämmer själv när det är dags att minska/sluta med värktabletter och kan göra det när smärta så tillåter.
Hygien
Håll förbandet torrt och rent, skydda det med plast vid dusch. Man kan antingen använda vanliga plastpåsar som man tejpar runt benet eller köpa duschskydd på apoteket. En antihalkmatta i duschen är bra för att minska halkrisken. Man kan duscha eller bada hela foten när såret är helt läkt.
Svullnad
Alla opererade fötter svullnar länge, ibland flera månader. Fortsätt med högläge och höj gärna fotändan i sängen (lägg kudde under madrassen). Stödstrumpa kan rekommenderas för att motverka svullnad.
Sjukskrivning
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs ca 1-2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kan kräva längre sjukskrivning.
Kontroller efter operation
Kan bokas vid behov.
Eventuella komplikationer
Den vanligaste komplikationen är nervpåverkan med domningar på en del av foten.
Sårinfektion är ovanlig men kan förekomma.
Djup infektion är mycket ovanligt.
Blodpropp är också mycket ovanligt efter denna typ av ingrepp och motverkas med rörelseträning och högläge.