Axelluxation

Axelledsluxation

En axel som har luxerat i samband med trauma, till exempel en idrottsskada, kan leda till skador på axelledens ledband och labrum, en så kallad Bankartskada. En axelluxation orsakar smärta och gör axelleden instabil.

Behandling av en axelluxation

När axeln gått ur led första gången behandlas patienten med stabiliserande rehabiliteringsträning hos fysioterapeut/sjukgymnast. Går axeln ur led upprepade gånger och blir instabil brukar man behöva genomföra en axeloperation.

Bankartskada

Runt hela axelns ledskål förstärks stabiliteten av en så kallad ledläpp(labrum) som förhindrar ledhuvudet att glida ur led framåt. Om axeln går ur led vid ett trauma kan labrum slitas sönder, vilket resulterar i att axelleden blir instabil. Detta genererar besvär som smärta och känsla av att axeln ska gå ur led.

Operation av axel vid fortsatta besvär

Om behandling med sjukgymnastik inte ger tillfredsställande förbättring av besvären kan det bli aktuellt med en axeloperation. Syftet med dessa axeloperationer är att sy fast ledkapslar och labrum mot ledskålen så att axelleden blir stabil. 

Symptom av en axelledsluxation

  • Smärta
  • Återkommande luxationer

Axeloperation


Titthålsoperation i axel

Artroskopi är en operation där man med speciella smala instrument, genom små hål i huden, kan se inuti i en led. Vid en axeloperation blir axelleden undersökt. Läkaren ser om det finns några skador på broskläppen (labrum), på senor eller ledbandsfästen. Vanligen har ett av axelledens ledband och labrum lossnat från ledskålen och behöver repareras (Bankartskada). I några enstaka fall kan det hända att ledbandet har lossnat från ledhuvudet (HAGL-skada). Då kan man vanligen inte utföra operationen med artroskopisk teknik, utan man får operera detta med öppen teknik vid ett senare tillfälle.

Smärta efter axeloperation?

Du opereras i narkos, dessutom erbjuds du en lokal bedövningsform som kallas för axelblockad. Det innebär att man bedövar nerverna som går till axeln och även ner till armen. Bedövningen läggs av narkosläkaren och sitter i mellan 12-24 timmar, ibland lite längre.

Fördelen är att du blir smärtfri under tiden men du får räkna med att inte ha kontroll på armens rörelser och ska ha en slynga runt halsen och armen.

Efter axeloperationer

Efter en axeloperationen skall du ta dina smärtstillande mediciner, som du fått på recept, enligt ordination även om du inte har ont, för smärtan kommer smygande när bedövningen släpper. Operationstiden varierar beroende på omfattningen av skadan. Normalt tar operationen mellan 60 och 90 minuter. 

Axelns muskler efter operation

Det är inte ovanligt att axelleden är ganska stel i 6-8 veckor efter operation. Symtomen lindras gradvis och 80% av patienterna blir stabila inom 6 mån efter operationen. Det finns en viss risk för att axeln blir något stelare efter operation än den var före ingreppet.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.